Izletišta

Nedaleko od Specijalne bolnice nalazi se Ozrenska pećina, koja je duga oko 580 metara. Pećina ima 1 dvoranu i 5 galerija, ali još nije uređena za turističko razlgedanje. U pećini su pronađeni ostaci raznih posuda i grnčarija, verovatno iz doba neolita, što ukazuje da su ovde živeli ljudi u najstarija vremena.

Vodopad Ripaljka koga gradi reka Gradašnica, takođe se nalazi nedaleko od ulaza u park Specijalne bolnice. Ovo je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, jer se voda obrušava sa visine od 11 metara. Vodopad je dobio ime po tome što se u ovom kraju često umesto skočiti kaže - ripnuti.

vodopad Ripaljka

Samo 2 km prema istoku od Bolnice na Ozrenu nalazi se izletište Kalinovica. To je divno mesto sa bukovom šumom, izvorom hladne vode i restoranom koji radi u toku letnje sezone. Nadomak Kalinovice je Očno odeljenje pred kojim je zaravan koja prosto mami ljubitelje sporta ili one koji vole ručak i odmor u prirodi.

Izletište Lepterija je najbliže Sokobanji, udaljeno je od centra oko 1.500 m, ima izletište, ime čitavog kraja nastalo je od grčke reči "elefterija" što znači - slobodište. Od izletišta Lepterija do starog utvrđenja Sokograda ili do pećine (sada restoran) stiže se laganim pešačenjem za samo petnaestak minuta.   

sokograd

Oko 2 km južnije od Rtnja nalazi se Vrmdžansko jezero. Često posećuju ribolovci. U centru Vrmdže nalazi se Vrmdžanski grad. Sa visoravni na kome je bilo staro utvrđenje pruža se divan pogled na čitavu sokobanjsku kotlinu.

vrmdžansko jezero

Banja Jošanica nalazi se u severozapadnom delu sokobanjske kotline. Udaljena je od Sokobanje 16 km. Ima podataka da su za lekovite izvore znali još Rimljani, a prvi pisani dokument potiče iz turskog perioda.

Termomineralni izvori u sektoru ove banje izbijaju na više mesta, ali su glavni locirani na podnožju Belog brega, na oko 50 m od leve obale Jošaničke reke. Ima ukupno 8 izvora od kojih 6 imaju posebne nazive: sumporna, kisela, stomačna, (bela - dva izvora), gvozdena i reumatska voda. Sedmi izvor je označen kao "bazen", a osmi kao "betonski bazen". Svi su kaptirani i hidrosistemom razvedeni u dve česme, dva kupališta i dva rezervoara. Banja  Jošanica nema hotel, ali ima restoran za prihvat gostiju i turista. Smeštaj se može obezbediti u lepim i konfornim privatnim domovima. Nedaleko od lekovitih izvora je crkva čije freske, svakako, treba videti.

Bovansko jezero, u klisuri reke Moravice, desetak kilometara od Sokobanje, je veštačka akumulacija u sistemu Morava. Veoma je bogato ribom, pa je, kažu, pravi raj za ribolovce. U letnjoj sezoni na obalama jezera sve je više kupača. Izlet na Bovansko jezero, pecanje, kupanje ili vožnja čamcem, događaji su koji se dugo pamte i prepričavaju.

bovansko-jezero

Izvor reke Moravice, koji je od Sokobanje udaljen 15 km, putem prema Knjaževcu, je izuzetan prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uočiti.

izvor reke moravice

Izleti na Rtanj, na njegov najveći vrh Šiljak (1560) jedna je od najtraženijih uspomena za svakoga koji posećuje ove krajeve. Na južnim padinama Šiljka, u jednoj većoj vrtači, nalazi se Ledenica. Duboka je oko 60 metara i ispunjena ledom koji se u toku leta koristi za pojenje stoke.

rtanj

Interesantno je videti i Sesalačku pećinu, bogatu stalaktitima i stalagmitima. Nalazi se nedaleko od sela Sesalca.

sesalacka-pecina

 
 

Kontaktirajte nas

Pratite nas na Google+

Pratite nas na Facebooku

 

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.